Laten we beginnen met het uitzoeken van een goede plaats voor je thuiskweek. De mooiste plaats voor een thuiskweek is een neutrale plaats die elk seizoen van het jaar dezelfde temperatuur blijft. Dit is in de meeste gevallen niet haalbaar (denk hierbij aan een zolder die vaak in de zomer veel warmer wordt dan in de winter maanden).

 

De kwaliteit van de planten wordt hierdoor aangetast en het gevolg is dat je hierdoor ondermaatse kwaliteit produceert doordat je de temperatuur niet goed onder controle kunt houden. Belangrijk is dus dat je een plaats uitzoekt waar je je thuiskweek kunt plaatsten en waar je ook de temperatuur zelf kunt bepalen.

 

Darkroom / Kweektent / kweekkast

 

De Kweektent moet volledig van al het licht kunnen worden afgesloten, dit is belangrijk want veel exotische planten kunnen niet bloeien zonder dat deze 12 uren onafgebroken in het donker staan. 

Kweektent darkroom

 

Als je dus gaat beginnen met een thuiskweek dan zul je moeten zorgen voor een Darkroom, deze zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar en bekleed met een gehamerde mylar stof, dit zorgt ervoor dat de intensiteit toeneemt in de cabine en verbetert de verdeling van het licht voor de kweekplanten. Ook laat het geen ongewenst licht toe en zijn Darkrooms waterdicht wat bevorderlijk is voor de luchtvochtigheid.

 

 

Verlichting

 

De verlichting die je gaat gebruiken is het belangrijkste onderdeel voor de uiteindelijke opbrengst van je thuiskweek. Hoe meer licht (Watt) de lamp opbrengt hoe bevorderlijker dit is voor je planten. Wat we eigenlijk aan het doen zijn is een klimaat nabootsen waar de kweekplant natuurlijk groeit.

 

De meest gebruikte lampen zijn de 400W hps (Hoge Druk Natriumlamp), 600W hps en natuurlijk de 1000W hps voor de meeste opbrengst. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de dichtheid en de hoeveelheid kweekplanten, hoe meer planten hoe meer Watt je nodig hebt.

 

Beginnende thuiskwekers gebruiken vaak een 400W lamp, maar schakelen al vrij snel over op een 600W of 1000W lamp afhankelijk van de aantal kweekplanten.

 

Ventilatie

 

Ventilator afzuigventilator Ventilatie is noodzakelijk vanwege het feit dat veel exotische gewassen veel water verdampen doormiddel van hun bladeren,  de benodigde kweeklamp zorgt ervoor dat er droge warme lucht ontstaat. Deze lucht wordt doormiddel van een goede afzuigventilator afgevoerd. Dit is belangrijk om het klimaat dat we na bootsen onder controle te houden.

 

De ventilatie in je cabine zorgt ervoor dat je kweekplanten verse Co2 automatisch toegeleverd krijgen. We gebruiken hiervoor 2 soorten ventilatie, zwenkventilatie en de belangrijkste afzuigventilatie. Zwenkventilatie wordt gebruikt om de kweekruimte snel op stabiele temperatuur komt.

 

De afzuigventilatie is belangrijker voor je thuiskweek omdat deze veel krachtiger is en de Co2 arme vochtige lucht afvoert.  Als je een kant-en-klare darkroom gebruikt heeft deze een passieve inlaat voor verse Co2, mits je een goede kwaliteit afzuigventilatie hebt. Gebruik je een mindere kwaliteits afzuigventilator dan zal je een inblazer moet aanschaffen om te zorgen dat er verse Co2 bijkomt zonder dat het klimaat van je thuiskweek aangetast wordt.

 

Filters en Geuren

 

Sommige kweekplanten die produceren een sterke geur wat voor overlast kan zorgen bij buren en je bezoekers. Hiervoor wordt dan vaak een Koolstoffilter gebruikt, vaak zit deze al bij de afzuigventilator. Zo niet, dan wordt de filter vaak gekocht in combinatie met de afzuigventilator zodat je de juiste maat koolstoffilter hebt.

 

Het koolstoffilter filtert alle geuren die uit je thuiskweek komen en die koppel je direct op afzuigventilatie, plaats deze aan de binnenkant van je thuiskweek voor het beste resultaat. De meeste koolstoffilters gaan ongeveer een jaar mee, dus ververs deze om het jaar.

 

Het wil wel voor komen doordat je vaak zelf met de kweekplanten werkt de geur niet goed meer ruikt en eraan gewend raakt. Vergis je dus niet als je ineens wel klachten krijgt doordat je je luchtfilter niet op tijd vervangt.

 

Thuiskweek

 

Je kunt zeggen dat het een kleine investering is om zo goed mogelijk voor je thuiskweek planten te zorgen, dus denk er over na over de kwaliteit die je zelf wilt produceren.

 

Wel is het zo dat dit een eenmalige aanschaf is die je voor jaren plezier kan bieden bij het thuiskweken. Voor een goed en zo stabiel mogelijke thuiskweek heb je 4 basis elementen nodig.

 

  • Een ruimte die niet te veel schommelt qua temperatuur.
  • Darkroom / kweektent / kweekkast die alle (buiten)licht tegenhoudt en de verlichting in je cabine versterkt.
  • Een krachtig lichtsysteem die een genoeg aantal Watts bevat om uiteindelijk meer opbrengst te produceren.
  • Afzuiginstallatie om de temperatuur en het klimaat van je thuiskweek te reguleren. En eventueel een koolstoffilter als je werkt met sterk geur producerende kweekplanten.

 

Afhankelijk van de kweekplanten waar je mee wilt gaan werken heb je een aantal opties in de soort potten, voeding en aarde wat je wilt gaan gebruiken. Ook hier zijn veel verschillende varianten in. Voor je eigen gemakzucht zijn er ook timers die je lampen aan en uit schakelt als je zelf niet aanwezig bent.